Varme og kulde terapi til restitution: Hvad du behøver at vide

Varme og kulde terapi til restitution: Hvad du behøver at vide

Der er utallige ressourcer derude, der går ind for enten varme terapi eller kulde terapi som den bedste genopretningsmetode, men hvad nu hvis du vil bruge begge dele? Vi siger go for it!

Mens varme terapi og kulde terapi begge virker individuelt for restitution, er der ikke en one-size-fits-all, der fungerer bedst for alle. Så ved at bruge både varme og kulde terapi (også kendt som kontrastterapi) kan du høste maksimale restitutionsfordele.

Hvis du er ivrig efter at lære mere om kontrastterapi, så fortsæt med at læse for at se, om det er den rigtige metode for dig!

 

Varme og kulde terapi (også kendt som kontrastterapi)

Hvad er varm og kold terapi, og hvordan virker den

Mens alle laver varme og kulde terapi forskelligt, giver vi dig et bredt overblik og forsøger at dække alt det basale. Varme og kulde terapi, også kaldet kontrastterapi, involverer brugen af varme og kulde terapi på et bestemt område af kroppen for at forbedre velvære og samtidig hjælpe med restitution.

Der er mange forskellige måder at lave varme og kulde terapi på. Du kan veksle mellem varme og kolde brusere, mellem sauna og isbad, eller bruge en varm pakke efterfulgt af en kold pakke for at nævne nogle få metoder.

Nogle mennesker veksler mellem kulde- og varmebehandlinger med få minutters mellemrum, mens andre veksler mellem behandlinger flere gange om dagen. Du er nødt til at finde, hvad der fungerer bedst for dig og dine behov, men for en start burde du overveje at veksle med få minutters mellemrum i et bestemt tidsrum.

Det anbefales også at starte og slutte med kulde terapi, især hvis du er bekymret for betændelse og hævelse. På den anden side vælger nogle mennesker at afslutte med varme for at fuldføre behandlingen for en mere "afslappende" tone. Igen, eksperimenter og find det, der fungerer bedst for din situation.

 

Fordelene ved varme og kulde terapi

Kontrastterapi giver de bedste fordele ved brugen af både varme og kulde terapi, herunder dens evne til at:

- Lindre smerter i muskler og led

- Forbedre cirkulationen

- Reducer inflammation og hævelse

- Hurtig restitution

- Boost energiniveauer og humør

- Forbedre mental klarhed og årvågenhed

- Øg bevægelsesområdet

 

Hvorfor skiftevis varm og kold terapi?

For nogle mennesker fungerer varme bedre, og for andre kulde. Men nogle gange er den bedste mulighed at drage fordel af begge, især hvis de begge fungerer godt for dig individuelt. Du vil ikke holde dig til den ene og risikere at gå glip af de potentielle fordele ved den anden.

Brugt sammen, kan varme og kulde terapi hjælpe din krop med at restituere og behandle forskellige skader og tilstande, herunder fordelene nævnt ovenfor.

 

Sådan laver du varm og kold terapi trin-for-trin

Der er ikke nødvendigvis én rigtig måde at lave kontrastterapi på, da alle har forskellige behov. I sidste ende er det op til dig at eksperimentere og se, hvad der fungerer bedst for dig.

Her er en enkel trin-for-trin guide, der hjælper dig i gang med din kontrastterapirejse. Når du bliver mere fortrolig med processen, er du velkommen til at eksperimentere for at finde din vindende kombination.

I dette eksempel starter vi med et simpelt kontrastbad til små områder (såsom dine hænder eller fødder), så du kan øve dig, før du kaster dig ud i forskellige metoder. Hvis hele din krop har brug for kontrastterapi, så overvej at veksle mellem varme og kolde brusebade eller en sauna og et isbad.

Trin-for-trin guide til kontrastterapi:

1. Tag fat i 2 skåle/beholdere, der er store nok til at passe til det eller de lem(er), du vil lægge i blød.

2. Fyld den ene skål med det varmeste vand du kan klare, og fyld den anden med det koldeste vand, du kan klare.

3. Udblød lemmerne i det varme vand i 5 minutter og læg derefter straks dine lemmer i blød i koldt vand i 5 minutter.

4. Opfrisk det varme vand og gentag trin 3.

5. Genopfrisk det varme vand og læg et lille håndklæde (eller 2 om nødvendigt) i det kolde vand (du skal bruge dette i trin #7).

6. Læg dine lemmer i blød i varmt vand i 1 minut.

7. Fjern din(e) lem(er) fra det varme vand, og pak det derefter ind i det koldblødte håndklæde, indtil håndklædet når kropstemperatur.

 

Tips til at maksimere effektiviteten af ​​varm og kold terapi

- Kontrastterapi er ret ligetil, men de følgende tips kan hjælpe dig med at øge dens effektivitet og din generelle nydelse.

- Eksperimenter med forskellige påføringsmetoder, påføringstider og anvendelsesområder for at finde, hvad der fungerer bedst for dig. Prøv at skifte én variabel ad gangen, så du specifikt kan finde ud af, hvad der virker.

- Hold dig hydreret og drik masser af vand før og efter behandlingen.

- Brug kun de varmeste og koldeste temperaturer, du personligt kan håndtere, og arbejd dig op (eller ned) senere ved hjælp af trinvise ændringer.

- Hvis du vil strække ud, så stræk dine muskler under varmedelen.

- Lær åndedræts metoder til den kolde terapidel.

- Sidst men ikke mindst, lyt til din krop.

 

Kulde terapi

Kulde terapi, som navnet antyder, går ud på at bruge behandlinger i forbindelse med kulde til at behandle smerter og skader og bruges oftest til at reducere hævelse og betændelse.

Typer af kulde terapi

Forskellige påføringsmetoder til kulde terapi er tilgængelige afhængigt af dine behov.

Lokaliseret kuldeterapi (også kaldet kryoterapi) bruger isposer eller enheder, der afkøler specifikke kropsområder og kan bedøve et område før operation eller reducere smerte og hævelse. Du kan også bruge kulde terapi til at lindre muskelsmerter, spasmer og betændelse.

Den mest almindelige metode til lokaliseret kulde terapi er at bruge en ispose. Isposer er tilgængelige i forskellige størrelser og former og vikles rundt om det berørte område. En anden type lokaliseret kuldeterapi er kryoterapiapparater, der afkøler huden med en strøm af trykluft eller flydende nitrogen.

Fysioterapeuter og andre sundhedsudbydere bruger ofte specielle lokaliserede kuldeterapimetoder og -anordninger. En type metode, luftkøling, bruger en strøm af trykluft til at afkøle huden. En anden slags enhed, kendt som en flydende nitrogenafkølet enhed, bruger flydende nitrogen til at afkøle huden.

Total kropsfordybelse involverer at komme frem eller udsætte hele kroppen for kulde, hvilket er ideelt for atleter og fitnessentusiaster til fysisk restitution.

"Den mest effektive og populære metode er et isbad, en proces med at kaste dig ud i koldt vand mellem 4 til 15 grader Celsius. Isbade kan dulme ømme muskler, reducere betændelse og hævelse, booste dit immunforsvar, forbedre din søvn og støtte vægttab for at nævne nogle få.

 

Hvornår skal man ikke bruge kulde terapi?

Selvom kuldebehandling kan være effektiv til nogle tilstande, er der også nogle situationer, hvor det ikke anbefales. For eksempel bør du ikke bruge kuldebehandling på åbne sår eller hud, der allerede er kold at røre ved, da det kan beskadige vævet yderligere.

Derudover bør personer med diabetes eller kredsløbsproblemer bruge kulde terapi med forsigtighed, da de kan være mere modtagelige for kulde relaterede skader. Kulde behandling kan også forværre nogle medicinske tilstande, såsom migræne og forkølelsessår. Så hvis du føler dig utilpas eller har nogen af ​​ovenstående tilstande, bør du altid snakke med din læge om det først før du springer ud i det.

 

Varme terapi

Varme terapi, også kendt som termoterapi, bruger varme til at behandle smerter og andre medicinske tilstande.

Typer af varmeterapi

Der er en række forskellige varmeterapimetoder afhængigt af dine mål og personlige behov.

Lokal tilførsel af varme

Påføring af varme kan være nyttig i behandlingen af ​​muskelsmerter, spændingshovedpine, gigt og menstruationssmerter. Det kan også forbedre blodcirkulationen og løsne stramme muskler. Varmeterapi kan anvendes ved hjælp af varmepakker, vandflasker eller elektriske tæpper. I nogle tilfælde kan du også bruge infrarødt lys.

Total kropsforsænkning

Hele kroppens varme nedsænkning involverer at sidde i en balje med varmt/varmt vand i 20-30 minutter eller bruge en sauna. Vandet skal have en temperatur, der er behagelig for dig at holde uden at føle dig for varm. Total kropsfordybelse giver mange sundhedsmæssige fordele, herunder lindring af muskelsmerter, forbedret cirkulation og reduceret stressniveau. Derudover kan nedsænkning af hele kroppen også være med til at forbedre søvnkvaliteten og fremme afslapning.

Hvornår skal man ikke bruge varm terapi

Der er nogle situationer, hvor det ikke er tilrådeligt at bruge varme terapi. Varmebehandling kan for eksempel forværre åbne sår eller forbrændinger. Hvis du har feber, kan varme behandlinger få den til at stige yderligere. Endelig, hvis du har diabetes eller dårlig cirkulation, kan varm terapi give flere problemer. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt varmebehandling er det rigtige for dig, er det altid bedst at tale med en læge eller anden sundhedsperson, før du starter.

 

Opgrader din hjemmegendannelsesrutine

Hvis du er klar til at tage springet ud i en effektiv varm og kold terapibehandling, så overvej at anskaffe dig et revolutionerende isbadekar, også kaldet Arctic Recovery Tub, til kuldeterapi i hjemmet.