8 tips til optimal varm og koldtvands terapi

8 tips til optimal varm og koldtvands terapi

Hvis du er en atlet eller bare en, der tager din kondition seriøst, har du måske hørt om fordelene ved at lave varm og koldtvandsterapi. Hvis du ikke har hørt om denne form for terapi før, eller ikke er bekendt med det, eller bare har brug for en genopfriskning, giver vi dig en hurtig gennemgang af dens fantastiske fordele og giver dig endda nogle tips til, hvordan du bruger terapimetoderne bedst muligt. Terapi for at opnå maksimale resultater.

Lad os starte med at se nærmere på det grundlæggende.

 

Grundlæggende om varm og koldvandsterapi

Det kan være svært at vide, hvornår man skal bruge varmeterapi og kuldeterapi individuelt til skader - men hvad med at bruge begge sammen? Denne teknik er kendt som kontrastterapi, og den bliver mere og mere populær blandt atleter og trænere.

Varm og kold terapi, også kendt som kontrastterapi, involverer vekslende perioder med varme og kulde for at maksimere fordelene ved begge som en genopretningsmetode til behandling af fysisk smerte, skader og ømhed. Hver for sig er varme terapi og kulde terapi begge populære genopretningsmetoder, og når de anvendes korrekt og sammen, kan du få maksimale fordele, som kan hjælpe med at reducere inflammation, forbedre cirkulationen og fremskynde helingsprocessen.

Nu hvor vi har dækket det grundlæggende, så lad os tage et kig på fordelene ved varm og kold terapi.

 

Fordele ved varm og kold terapi

Der er en grund til, at varme og kulde terapi er så populær blandt atleter. Der er mange fordele ved at bruge metoderne både individuelt og sammen.

Lad os først starte med de varme fordele.

Varmterapi bruges typisk til kroniske skader eller tilstande, der er langsomme til at hele. Varmeterapi har en række fordele, som omfatter følgende:

  • Øger cirkulationen til det specifikke område, det påføres, ved at udvide     blodkarrene
    • Reducerer smerter, samtidig med at den lindrer ømme muskler og kramper
      • Fremskynder helingsprocessen ved at trække næringsstoffer til det skadede     område
        • Hjælper kroppen med at komme af med affaldsstoffer


         Populære varmeterapimetoder omfatter varme brusere, boblebade, varmepuder/pakker og saunaer.

         Det, der er vigtigt at bemærke om varm terapi er, at det kan gøre betændelse værre, i modsætning til kold terapi, som fører os til vores næste afsnit.

          

         Fordele ved kulde terapi

         Kulde terapi bruges normalt til akutte skader eller tilstande, der er betændte eller hævede. Kulde terapi, som forårsager vasokonstriktion (forsnævring af blodkarrene), har følgende fordele:

          • Sammentrækker blodkar, hvilket nedsætter cirkulationen til området på kort sigt og reducerer betændelse, smerte og hævelse
            • Bedøver det berørte område og reducerer smertesignaler
              • Hjælper på muskelspasmer og ømhed


               Vores foretrukne kuldeterapimetode er kolddykning (aka isbade), da du faktisk kan nedsænke dig selv og få maksimalt udbytte af en større del af din krop end andre metoder.

                

               Tips til at udføre varme og kulde terapi

               Nu hvor vi kender det grundlæggende i varme og kulde terapi og har dækket fordelene, lad os tage et kig på nogle tips til at gøre det korrekt.

               1. Lyt til din krop

               Din krop er god til at fortælle dig, hvad den har brug for, så det er vigtigt at lytte til den, når du laver varmr og kulde terapi. Hvis du oplever, at kontrastbehandling virker betydeligt godt, så fortsæt med det og foretag justeringer baseret på dine specifikke behov på det tidspunkt.

               På den anden side, hvis påføring af varme eller kulde giver dig mere smerte eller føles ekstremt ubehageligt, skal du stoppe med det samme. Du kan undgå dette ved at bære passende tøj og kun bruge den koldeste og varmeste temperatur, du realistisk kan håndtere og arbejde dig op (eller ned) i temperatur senere.

               2. Hold dig hydreret

               Det er vigtigt at forblive hydreret, når du laver varme og kulde terapi, da det kan få dig til at svede meget. Drik masser af vand før, under og efter din terapisession for at sikre, at du forbliver hydreret. Du vil måske også overveje at bruge en sportsdrik til at genopbygge dine elektrolytter.

               3. Beskyt din hud

               Når du bruger varme eller kulde terapi, er det vigtigt at beskytte din hud mod forbrændinger eller forfrysninger. Påfør ikke varme eller kulde direkte på huden - brug et håndklæde, en klud eller en ispose imellem.

               Hvis du bruger et isbad, brusebad eller lignende metode, så overvej at bære passende tøj, der beskytter din hud, men som stadig lader varmen eller kulden passere igennem.

               4. Stræk under varme

               Når du bruger varmeterapi, er det vigtigt at strække ud under eller efter din session, når din krop allerede er varmet op, men før du skifter til den kolde terapisession. Dette vil hjælpe med at øge blodgennemstrømningen og forhindre kramper.

               5. Undgå at underbruge varme

               En almindelig fejl, folk begår i kontrastterapi, er at underbruge varme ved ikke at bruge vand (eller anden metode), der er varmt nok. Når du bruger varmeterapi, skal du ikke være bange for at bruge den i længere perioder eller skrue lidt op for varmen. Fordelene ved varmeterapi er kumulative, så jo længere du bruger den, jo bedre. Bare sørg for at lytte til din krop og kun bruge så meget varme som du kan klare. Når du fortsætter med at bruge det i det lange løb, skal du begynde at skrue op for varmen lidt efter lidt.

               6. Prøv at øge kontrastintensiteten, mens du går

               Når du laver kontrastterapi, er det vigtigt gradvist at øge intensiteten af ​​både varme- og kuldeapplikationer for at opbygge kontrasten.

               7. Afslut med kulde terapi

               Når du er færdig med din varme og kulde terapisession, skal du altid afslutte med kold terapi. Hvis du afslutter med varme, kan det forværre hævelse og betændelse. Hvis du ikke har hverken hævelse eller betændelse, kan du overveje at ende med varme, men vi anbefaler stærkt, at du afslutter med kulde, når du begynder din kontrastterapirejse.

               8. Vid, at smerten kan vende tilbage i første omgang

               I de tidlige dage af dine varme og kolde terapisessioner er det normalt, at smerten vender tilbage efter flere timer. Dette betyder dog ikke, at terapien ikke har virket - med tiden skulle smerten blive mindre alvorlig og blive langsommere til at vende tilbage. Det er ikke en sprint, det er et maraton.

               Andre sikkerhedshensyn

               Der er et par andre sikkerhedshensyn, som du bør huske på, når du laver varm og kold terapi:

                • Brug ikke kulde- eller varmebehandling på åbne sår.
                  • Hvis du har nogen form for hjertesygdom, skal du rådføre dig med din læge, før du bruger enten varme- eller kuldebehandling.
                    • Som vi nævnte før, påfør ikke is direkte på huden - brug altid et håndklæde, en klud eller en ispose imellem.
                      • Hvis du begynder at føle dig svimmel og får kvalme under din session, skal du stoppe med det samme og kontakte din læge.


                       Bedre sammen: Varme og kulde terapi

                       Skiftende varme og kulde terapi går ud over de fordele, du ville få ved varme eller kulde alene. Kontrastterapi er en fantastisk restitutionskombination til at behandle skader, fremskynde helingsprocessen og reducere smerte ved både kroniske tilstande og akutte skader. Det er en god mulighed for de fleste mennesker, da det er nemt og behandler mange tilstande - så hvad venter du på? Prøv at bruge varm og kold terapi i dag!

                        

                       Eksperter i isbade og genopretning

                       Hvis du ønsker at starte det ultimative wellness- og restitutionsritual, har vi dækket alle dine kuldeterapibehov med vores revolutionerende Arctic Recovery Tub - et isbadekar, der sparer dig tid og penge.