7 overraskende fordele ved kulde terapi

7 overraskende fordele ved kulde terapi

Da kulde terapi bliver ved med at vokse i popularitet, kan du undre dig over, hvad alt hypen handler om. Kulde terapi, virker i praksis ved at bruge koldt vand til fremme en række sundhedsmæssige fordele i kroppen. Den mest almindelige metode at bruge er i form af isbade, hvilket bruges som en restitutionsrutine for atleter for at hjælpe med at reducere inflammation og muskelømhed.

Men der er dog også mange flere sundhedsmæssige fordele ved kulde terapi udover hurtigere restitution, som kan overraske dig. Vi har her samlet 8 fordele ved isbadning, der kan overraske dig og få dig endnu mere begejstret til at implementere dette i din rutine. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at være atlet for at nyde dem!

 

1. Boost dit immunsystem

Et isbad om dagen holder lægen væk? Måske!

I en hollandsk undersøgelse havde personer, der afsluttede deres daglige varme brusebad med mindst 30 sekunder koldt vand over fire uger, i gennemsnit en tredjedel færre sygedage fra arbejde over tre måneder end deres kolleger, der kun badede med varmt vand.

Dette kan skyldes, at din krop reagerer på stressfaktorer, såsom koldt vand, ved at producere flere hvide blodlegemer. Disse små, men mægtige hvide blodlegemer hjælper din krop med at bekæmpe sygdom og giver detox-fordele ved at skubbe væske gennem lymfeknuderne.

Du tænker måske: "Hvis man er våd og kold om vinteren, er det så ikke årsag til at du bliver syg?" Nej, at bruge koldt vand gør dig ikke syg, det er patogener der gør dig syg. Folk, der samles indendørs i de køligere måneder er det, der spreder sæsonbetingede sygdomme, ikke kølige temperaturer.


2. Boost din metabolisme

Metabolisk hastighed er den hastighed, hvormed din krop bruger energi til at forbrænde kalorier. Kuldeeksponering sætter denne hastighed i gear - alt fra 8% til 80% højere ifølge undersøgelser - da din krop arbejder på at holde sig varm.

Selvom det måske ikke føles som det, genererer kulden varme. Den varmeproduktion kræver energi, hvilket giver et boost til dit stofskifte.

En stigning i stofskiftet fra iblødsætning i et isbad kan så føre til den næste overraskende fordel.

 

3. Øget vægttab

Din krop får den energi, den skal bruge for at holde dig varm i kulden fra brunt fedtvæv eller brunt fedt. Tænk på en brændeovn, der bruges til at varme et rum op. Træet er det "brune fedt", og ilden er "stofskiftet".

Når din krop ryster og forbrænder brunt fedt, forbrænder din krop kalorier hurtigere. Dette tyder på, at isbade kan hjælpe dig med at smide kilo eller hjælpe dig med at opretholde en sund vægt ud over dine almindelige sundheds- og wellness-rutiner.

 

4. Boost dit humør og støt mental sundhed

Hvis dit humør trænger til en hånd, kan et isbad gøre tricket. Efter det første gisp fra chokket fra koldt vand, begynder mange mennesker at føle sig opkviklede og klare i hovedet. Det kan du takke frigivelsen af ​​endorfiner, feel-good-hormonerne, for.

 

5. Reducer stress og opbyg modstandsdygtighed

Det kræver mod at modstå kolde temperaturer selv i kort tid, hvilket er hvorfor isbade opbygger din modstandsdygtighed.

At sidde i koldt vand virker som en fysiologisk stressfaktor og sætter midlertidigt din krop i overlevelsestilstand (ligesom vi talte om ovenfor). Kort og gentagen eksponering for denne fysiske stress kan dog forbedre din overordnede stressreaktion i en proces kaldet krydstilpasning.

Din krop tilpasser sig gentagen eksponering for isbade ved at begynde at opbygge dit forsvar for at have dem på plads, hvis isbadet skulle ske igen.
 


6. Styrk dit hår og din hud

Kulde terapi gør dig ikke kun godt indeni, den gør dig også godt på ydersiden. Mere specifikt kan det hjælpe med at styrke dit hår og din hud.

Dit hår kan have gavn af isbade, fordi koldt vand kan flade pjuskede neglebånd for at efterlade det skinnende og hjælpe det med at holde på fugten for at forhindre brud.

Og fordi kulde trækker blodkarrene sammen, kan isbade midlertidigt reducere rødme og hævelser i dit ansigt og strammere porer. Derudover kan det lindre kløende, irriteret hud i ansigtet og resten af ​​kroppen.

For optimale resultater, start og slut med koldt vand. Hvis du starter med varmt vand først, fjerner du hudens naturlige olier, så din hud føles tør og stram.

 

7. Forbedret søvnkvalitet

Der er flere grunde til, at nedsænkning i koldt vand understøtter bedre søvn. Som vi nævnte ovenfor, lindrer isbadning stress og forbedrer dit humør, hvilket helt sikkert vil gøre din søvn mere fredelig.

Isbade kan også forbedre kvaliteten af ​​din søvn, fordi din kropstemperatur falder, når du slumrer. Ved at tage et isbad før sengetid hjælper det kolde vand med at narre dit system i dvaletilstand ved at fortælle din krop, at det næsten er tid til at tage en dag og begynde at slappe af.

Dyk ned i dit eget isbad

Med så mange overraskende sundhedsmæssige fordele, fra bedre mental sundhed, søvn, skønhed og stofskifte, til stressreduktion og større modstandsdygtighed, er der al mulig grund til at tilføje isbade til din træningsrestitutionsrutine eller din generelle hverdagsrutine. Og det er nemmere, end du måske tror.

Hvis du er klar til at høste disse fordele ved nedsænkning i koldt vand, så overvej at tilføje den revolutionerende Arctic Recovery Tub til din restitution eller daglige wellness-rutine.