Kuldeeksponering kan hæmme væksten af kræftceller

Kuldeeksponering kan hæmme væksten af kræftceller

Kuldeeksponering kan hjælpe med at bremse spredningen af ​​tumorer ved at skrumpe dem eller forhindre dem i at vokse helt, ifølge en svensk undersøgelse.

I en undersøgelse foretaget af Yihai Cao ved Karolinska Institutet i Sverige blev en gruppe mus implanteret med forskellige kræftceller. Derefter delte de musene i to grupper - en kontrolleret gruppe, som blev efterladt som de var, og en anden gruppe, der blev udsat for lave, men ikke frysende temperaturer i 20 dage. Musene, der blev udsat for de kolde temperaturer, havde "betydelig tumorhæmning" og en overlevelsesrate på næsten det dobbelte af musene fra den kontrollerede gruppe.

Så hvordan var kuldeeksponering i stand til at undertrykke kræftceller? Først skal vi tale om BAT - Brown Adipose Activation.

 

Hvad er Brown Adipose Tissue (BAT) aktivering?

Brown Adipose Tissue (BAT) er en type fedt, der findes i store mængder under din hud. Det er også kendt som "personligt" eller "brunt" fedt, og når det aktiveres af kolde temperaturer, forbrænder det kalorier for at generere varme for at holde dig varm.

Brunt fedt har et højere forhold mellem mitokondrier og myoglobin end dets hvide fedt modstykker, hvilket betyder, at de forbrænder kalorier mere effektivt. Derudover indeholder brunt væv også frie fedtsyrer, som kan hjælpe med at sænke risikoen for hjertesygdomme og diabetes.

Interessant nok er cellelevetid en fordel ved BAT-aktivering, som forskerne stadig lærer mere om. Faktisk fandt en undersøgelse, at udsættelse af celler for kolde temperaturer øgede cellelevetiden ved at aktivere stressresponsveje for at tilpasse sig stressende forhold og beskytte dem mod skader.

Men her er kickeren: Aktivering af brunt fedtvæv kan være nøglen til at blokere tumorvækst eller endda standse tumorvækst.

 

Hvordan BAT-aktivering og kuldeeksponering hæmmer kræft og tumorvækst

 BAT-aktivering reducerer tumorernes energiforsyning

Den proces, hvorved vores kroppe forsvarer sig mod tumorer, er, at når en unormal celle vokser, reagerer kroppen ved at danne en tumor omkring den. Det første trin i denne proces er, at disse celler invaderer nærliggende væv og danner en tumormasse ved hjælp af glukose som energiforsyning.

På den anden side, når brunt fedtvæv aktiveres, forbrænder det energi (alias glukose) i stedet for at lagre det. Så under BAT-aktivering, når glukose forbrændes, reducerer det tumorens energiforsyning, hvilket kan reducere og nogle gange endda stoppe tumorvækst.


Kolde temperaturer forhindrer nyt blod og protein i at nå frem til tumorerne

Dernæst opdagede forskere, at kolde temperaturer også hæmmer kræftvækst, specifikt ved at kvæle cellernes evne til at lave proteiner. Kolde temperaturer får blodkar til at krampe og forhindrer nyt blod i at nå tumoren. Uden ilt og næringsstoffer, fra den nye blodcirkulation, kan tumorer ikke lave de proteiner, der er nødvendige for at opretholde sig selv, hvilket kan få dem til at dø ud og stoppe med at vokse.

 

Kuldeeksponeringsmetoder i praksis

Når du første gang hører om kuldeeksponering, kan du ryste og forestille dig, at du står i din baghave i en tanktop og shorts i sneen. Men der er bedre og mere praktiske måder at øve kuldeeksponering på.

En populær metode er nedsænkning i koldt vand. Dette kan både være ved brug af isbade og kolddykning - metoden til at dykke ned i koldt (men ikke frysende) vand i 2 til 5 minutter. Nedsænkning i koldt vand kan også erstattes af kolde brusere eller kolde bade, men disse er typisk mindre effektive til at give fordelene ved isbadning.

En anden populær kuldeeksponeringspraksis er kryoterapi. Kryoterapi involverer at udsætte en del af kroppen for ekstremt kulde, frysende temperaturer (så lave som -145°) og kræver typisk specialiserede kryokamre. Andre kuldeeksponeringsmetoder omfatter isposer, ismassage, kølevæskespray og kold kompres.

Tal med din læge eller din primære sundhedsplejerske om, hvilken kuldeeksponeringsmetode, der er den rigtige for dig.

 

Hvorfor isbade er den ultimative metode til kold nedsænkning

Når det bruges sammen med din læges anbefalinger, kan kuldeeksponering være et godt værktøj.

Det bedste ved denne opdagelse? Det er nemt at inkorporere koldtvandsterapi  i din daglige rutine. Alt du skal gøre er at tage en hurtig dukkert i et isbad i 2 til 5 minutter om dagen.

Isbade er fantastiske, fordi de er effektive, tilgængelige og ret nemme at sætte op. Du behøver ikke at tage til et særligt anlæg - du kan gøre det fra dit eget hjem med en Arctic Recoery Tub (eller et badekar og noget is).

Medicinsk ansvarsfraskrivelse: Dette indlæg er kun beregnet til informationsformål og er ikke en erstatning for professionel medicinsk rådgivning. Rådfør dig med din læge, før du begynder på en kold dykningsrutine eller fysiske aktiviteter.